Askarrellaan paskarrellaan

Kuten monet varmaan tietävätkin tässä taloudessa se ykköslaji on ollut mejä. Viimeisimmän kokeen aikana käväisi kuitenkin mielessä jo harrastuksen lopettaminen, emännän asenne ei kestänyt reilun vuorokauden mittaista sadetta. Nyt olen kuitenkin jälleen innostunut lajista, sillä olen tehnyt siitä askarteluillani huomattavasti nopeampaa ja mielekkäämpää, tai niin ainakin nyt luulen, koekäyttö on vielä kokeilematta.

Askartelin siis mejän avo- ja piilomerkkejä itselleni. Joka kokeesta tietenkin saa krepit ja tarrat, mutta ajattelin helpottaa ensinnäkin omaa hommaani tulevilla jäljillä ja tein merkit helpommin maastoon kiinnitettäviksi.

Askarteluun tarvitset:
-sakset (mattoveitsi)
-pyykkipoikia
-kreppiä (voit korvata krepin myös silppuamalla muovipusseja)
-spraymaalia
-laminointikalvoa (itsestään tarttuvaa)
-viivottimen
-reijittäjän
-suojapaperia maalauksen ajaksi
-kynä

Ensinnäkin avomerkkeihin tarvitset pyykkipoikia ja eri värisiä kreppejä, niin ja sakset. Pyykkipoikia saa halvalla esim. Motonetistä (Aino-muovipyykkipojat 24 kpl 1,50 €), kreppiä liikkeistä jotka myyvät metsureille tavaraa esim. Agrimarket. Itselläni oli kokeista jääneitä rullia. Leikkaat krepit sopiviksi pätkiksi, itselläni sininen tarkoittaa jäljen sisäänmenoa ja punainen ulostuloa, ja solmit ne pyykkipoikiin. Helppoa!

Sinisellä sisään, punaisella ulos, jokaisella on oma käytäntönsä merkata reitti

Piilomerkit tein itsestään liimautuvasta laminointikalvosta (Suomalainen kirjakauppa 10 kalvoa 15,90 €). Muukin muovi käy, mutta muovin täytyy pysyä ryhdissä esim. tuulessa. Maalasin laminointikalvon spraymaalilla, tässä vaiheessa suosittelen ehdottomasti Maston -merkkiä (Tokmannilla 3,90 €). Eräs halpa spray pilasi ensimmäisen satsin merkeistä, sillä maali ei tullut kunnon suihkulla vaan tiputellen suuttimesta. Tuloksena oli oranssit kädet itselläni sekä isännällä, maali kuitenkin saatiin melko hyvin bensalla pois. Kunnollinen spray myös kuivuu nopeammin ja on ehdottomasti helpommin käsiteltävää.

Maalin kuivuttua laminointikalvo liimataan, eli tarraosan suojus poistetaan ja liimataan se toiseen osaan. Enimmät ilmakuplat hinkataan viivottimen avustuksella pois. Sitten piirretään kalvoon viivat joita myöten merkit leikataan käyttäen saksija tai mattoveistä. Kun kalvo on siperrelty tehdään jokaiseen palaseen reikä sekä viilto, jotta piilomerkin saa roikkumaan metsässä oksaan. Nämä ovat ihan kelpo merkkejä eivätkä putoa sateellakaan pois. Todellinen sään testaaminen tullaan tekemään tulevaisuudessa ja kokeessa meinasin kyllä näitä käyttää, sen verran ylpeä olen tuloksesta ;)

Viallinen spraypullo saa pahaa jälkeä

Lähikuva tuotoksista

10 kommenttia:

26. kesäkuuta 2010 klo 15.04 Sunan kirjoitti...

Tuollaisilla tarvikkeilla kelpaa kyllä lähteä jälkeä tekemään! :)

27. kesäkuuta 2010 klo 18.18 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Sunan: Toivottavasti nämä ainakin nopeuttavat hommaa. Varsinkin märkien kreppien solminen on hidasta puuhaa, näillä välineillä se jää ainakin pois. Kiva nähdä mitä tuomarit näistä sanoo. Toisaalta samahan se heille on, kunhan vaan opas pysyy jäljellään.

27. kesäkuuta 2010 klo 18.42 Anonyymi kirjoitti...

Miekin tein noita oransseja juttuja toissa keväänä varmaankin 500kappaletta. Olipa helppo tehdä jäljet....ja purkaa myös...;) Suosittelen..


Anne Ja Sakke

28. kesäkuuta 2010 klo 21.23 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Anne ja Sakke: Miulla tuli kans noin 500 kappaletta. Intoa olisi vielä ollut tehdä lisääkin, mutta kalvo loppui. Todella helppoa! Nyt vaan pitää lähteä testailemaan miten käytännössä toimivat ;)

29. kesäkuuta 2010 klo 20.47 Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti oovat tarpeeksi ns paksua ettei taivu..Meillä meni yks satsi sen takia ns pilalla kun oli liian ohutta se pleksi...Sitten hiffasin käydä kuopiossa yhdessä lasi liikkeesssä niin siellä oli..Ja on muuten hyvii, mutta harmi kun ei vaan tarvii ennää..tai mistäs sitä tietää;) Ja pyykkipoikia myös samalla maalasin ....

Anne Ja Sakke

30. kesäkuuta 2010 klo 19.10 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Anne ja Sakke: Näyttäis ja tuntuis olevan tarpeeksi tanakkaa muovia. Spraytä jäi ainakin vielä joten merkkejä voisi tehdä lisääkin erilaisesta muovista, jos vaan sellaista sopivaa joskus sattuu löytymään.

Niin eihän sitä tiiä milloin tekin pikku-Saken kanssa aloitatte mejäilyn, jotta hyvähän niitä merkkejä on olla varalla ;)

30. kesäkuuta 2010 klo 22.44 Anonyymi kirjoitti...

Voi kun se Pikku-Sakke voisikin muuttaa meille;) heh heh....Noo jospa se jossain vaiheessa;)

Anne Ja Sakke

1. heinäkuuta 2010 klo 7.15 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Anne ja Sakke: Toivotaan ainakin parasta. Katsotaan ensin jännityksellä kuinka meidän käy...

2. heinäkuuta 2010 klo 1.59 MM kirjoitti...

Tämä tutorial tuli hyvään aikaan, sillä lähipäivinä olisi ihan ihkaoikean metsäjäljen teko ajankohtainen. Eipä tullut mieleen, että ehkä se jälki olisi tosiaankin syytä merkata jotenkin, että tietää hajusteleeko Mauri ihan jotain omia reittejään pitkin. :D

2. heinäkuuta 2010 klo 18.12 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mauri: Sepäs sattui sopivasti! Itse suosin harjoitusjälkien merkkaamista, sillä seuraavana päivänä ei kuitenkaan muista tarkalleen mistä on mennyt. Muistakaa antaa Maurille mahdollisuus ensin itse pähkäillä jälkeä, sillä itse olen neuvonut liiaksi Jonea harkoissa. Tuloksena siitä se sitten jäi kokeessa hetkeksi odottamaan neuvoa mihin jatketaan. Eli tästä lähin sanon käskyn vain alussa ja kehun lopussa. Mahdollisen hukan tullen kannan koiran jäljelle ja kehotan etsimään jäljen uudelleen.