And I think to myself what a wonderful world

Niinpä niin, pienimuotoiseen masennukseen taipuvaisena ihmisenä täytyy ilo repiä syyssateiden ja -tuulten riepotellessa pientä lenkkeilijää positiivisista ajatuksista. Aamuisella lenkillämme se olikin varsin helppoa, olihan seuranani jälleen kaksi vallan mainiota mäyräkoiraa.

Kierrämme arkiaamuisin noin kolmen kilsan lenkin, aikaa käytämme kyseiseen retkeen joka aamu noin 45 minuuttia. Joinain aamuina tuntuisi Sheriffeille riittävän lyhyempikin lenkki, mutta tiukkis emäntä ei anna helpolla periksi, tulipa taivaalta mitä tahansa. Jälleen tänään satoi tihuutteli, oli mukava vastatuuli, pimeää ja olo muutenkin kohtalaisen lohduton (olihan vasta maanantai).

Huomasin heti lähtiessämme kotiovelta ettei kaikki ole normaalisti. Jokaista aurauskeppiä piti nuuskutella ja merkata tarkkaan. Matka eteni siis tuskaisen hitaasti, mutta karvakorvat näyttivät nauttivan kaikista tuoksuista. Kummaa miten illan ja yön aikana voikin tulla niin paljon mielenkiintoisia viestejä polkujen varrelle. Jimi otti jossain vaiheessa vanhan kunnon potkinnan merkkauksien yhteyteen, ja niinhän se kuopi takajaloillaan kaikki ruohot ympäriltään. Jone tästä haltioituneena aloitti itsekin mokoman kuopimisen. Jone ei vissiin ollut ihan varma missä vaiheessa on tarkoitus kuoputella ja tekikin rituaalin jokaisella ruohokaistaleella. Kaveri siis juoksi kiireellä nurmelle ja syhkytteli potkia ruohoa, olisittepa nähneet sen ilmeen...

Jossain vaiheessa sitten rimpuiltiin hihnoissa, niskavillat pystyssä ja nenät tuhisten. Yöllä reitillämme oli taatusti kulkenut oikea hirviö! Jonen piti tuttuun tyyliinsä haukahdella muutamia kertoja pimeyteen tuijottaen, tietenkin aiheuttaen Jimissä jonkin sortin oireita (sehän ei tiennyt yhtään mitä pitäisi pelätä, kun ei missään nähnyt mitään). Oltiin jo selviydytty vaihtelevalla menestyksellä kotinurkille, kunnes dalmatialainen pääsi yllättämään täysin omaan touhuunsa uppoutuneen kaksikon. Jone väänti parhaillaan selkä kyyryssä aamun kaapeliansa ja silloin tuo pilkullinen peto ilmestyi omalle pihalleen. Voi kiesus mikä pyörintä alkoi, en tiedä monestiko kahden metrin nahkahihna yltää jalkojen ympärille, mutta kunnon paketointiin se tuntuu riittävän. Selvittelin itseni sotkusta ja onnekseni Jimi tuli avuksi. Se haukahti kahdesti todella kyllästyneellä äänellä, ja kappas Jone rauhoittui kerralla! Saimmepahan näin kakan pussitetuksi, mutta kerralla pussia ei saatu solmuun, sillä kyseinen dalmatialainen piti vielä kerran kirota Jonen toimesta. Onneksi ei sentään sotkeutunut vaatteet moisessa tapahtumassa.

Kotiin päästiin jo melkoisessa kontaktissa. Molemmat napittivat ruskeilla silmillään minua, ilmeisesti herkkujen toivossa. Muutama herkku tipahtikin kitoihin, kunnes Jone jälleen aiheutti hämminkiä. Naapuri oli oman terrierinsä kanssa lenkillä, ja jälleen pääsi helvetti valloilleen. Jone kiljui hihnassaan pyörien eikä kuunnellut yhtään mitään. Terrierillä on samoja ongelmia toisten koirien kanssa ja niinpä tyttö hävisikin koiransa kanssa pusikkoon, eli jälleen Jonen uho / pelossa haukkuminen raivasi tien. Jimi kerkisi tapauksen aikana vain heilutella häntäänsä...

Iltalenkin olin jo aamulla luvannut isännälle, mutta pahus sentään isäntä ilmoitti puolilta päivin lähtevänsä sairaslomalle. Jee, lisää hupaisaa lenkkeilyä olisi jälleen tiedossa illalle! Maltoin kuitenkin käydä kampaajalla ensin lenkkeilyä ja orastavan päänsäryn takia päätin käyttää koirat erikseen lenkillä, ihan vaan estääkseni migreenin.

Jimi tuntui nauttivan lenkkeilystä kanssani. Se kirmaili fleksissä ja touhusi mitä tahtoi. Vauhti oli hurjaa, mutta kuulolla kaveri oli koko ajan. Kerta käskystä onnistui vasen ja oikea sekä seis, ja Jimihän tekee nuo asiat ihailtavan tunnollisesti, vaikka näyttääkin hötkyävän kuuden metrin päässä minusta. Lenkki olisi voinut kestää pidempäänkin, niin nautinnollista se oli. Oli kuitenkin tullut luvattua Jonellekin iltalenkki kahden kesken joten kotiin piti kiirehtiä.

Jonen kanssa meinasin pyörähtää jo kuistilta takaisin. Kaveri poukkoili omassa neljän metrin fleksissään ensin vasempaan, sitten oikeeseen ja tietenkin haukkuen. En saanut kaveriin mitään otetta ja kieltämättä itkukaan ei ollut kaukana. Noin 200 metrin päästä kotoa Jone rauhoittui hetkeksi ja näytti sen kaikkein suloisimman puolen itsestään, se juoksenteli luokseni ilman käskyä ja hyppi vasten. Sitten käveltiin nätisti kontaktissa silmät napittaen minuun, ja kehujen sadellessa häntä heilui kuin vieteri. Jossain vaiheessa kuitenkin kauhu otti Jonesta vallan, se muuttui yht'äkkiä taas poukkoilevaksi & vauhkoksi kaveriksi, vaikka missään ei näkynyt mitään. Tässä vaiheessa en ole saanut ikinä mitään kontaktia koiraan. Jimiä rauhoittaa korvien silittely jopa lenkin ärsyttävissä tilanteissa, mutta Jonen se saa vain huutamaan kuin syötävän. Pysähdyin siis ja annoin kaverin rauhoittua itsekseen ja niinhän siinä kävikin. Jone tuli kohta luokseni hyppien ja hyppy tuntuikin jälleen. Pojan kallo kolahti etuhampaisiini niin, jotta vieläkin kolottaa. Aamullahan meillä kävi vastaava tapaus; Jimi kiljaisi polkaistessaan johonkin terävään. Niinpä katsoin sen tassuja, kun Jone tuli paikalle tervehtimään. Se pomppasi jostain ihmeen kulmasta niin, että nenäkoruni irtosi. Siinä kiitellessäni jouduin toivottamaan huomenet naapurille sekä työntämään korun väkisin likaisilla käsillä, kivaa...

Niin siis oltiin onneksi jo puolessa välissä Jonenkin kanssa, mutta tietenkin matkallamme sattui vielä kaksi kauhiaa juttua; lenkkeilijä sekä toinen lenkkeilijä koiran kanssa. Jone on ryhtynyt haukahtelemaan ihmisille viime päivinä. Niinhän tämä meidän ohittanut nainen sai Jonen pasmat sekaisin, ja taas alkoi tuttu kiljuminen sekä höyryäminen hihnassa. Yritin tehdä kaikkeni saadakseni huomion, ihan turhaan. Sitten näin Sulon tulevan isäntänsä kanssa ja päätin viedä Jonen noin 50 metrin päähän Sulosta. Eihän siitä mitään tullut taas se kiljunta / haukunta alkoi, eikä mikään tuntunut auttavan. Kävelin itse jo tapahtumasta pois ja kuuntelin täysin paniikissa olevaa koiraani. Mie olen varma ettei tuo kaikki ole uhoa vaan pohjimmiltaan Jone pelkää täällä asuvia koiria, tai näin olen sen järkeillyt. Miksi ongelma on vain Kontioniemessä, mutta ei kuitenkaan kaikkien kohdalla? Ja tärkeintä miten tuon saisi pois? Joissain kodeissa oltaisiin jo valmiita luovuttamaan, mutta ei meillä. Jone tarvitsee apua pelkonsa kanssa, mutta miten mie osaan sitä auttaa? Kaupungissa ei ole mitään ongelmia uusien asioiden suhteen, ja lenkkeillessä Jimin kanssa voi aina turvautua isoveljeen, mutta aivan yksin Jone on suurimmaksi osaksi paniikissa ettei voi varmaankaan nauttia ulkoilusta. Toivottavasti tämä on sitä mörkökautta, joka menee itekseen ohitse. Joka tapauksessa lenkiltä päästiin kotiin ehjänä, mutta päänsärky ei ole vieläkään loppunut, ja ihan jo jännittää heräänkö tulevanakin yönä olohuoneesta leijailevaan pistävään shaissen hajuun. Viime yönä luulin nähneeni painajaista ja piiloutuvani peiton alle hirvittävää hajua, mutta eihei aamulla painajainen paljastuikin todeksi, Jone oli vääntänyt ison kasan olkkariin (kasan muodosta päätellen tekijä oli täysin tunnistettavissa). Kuka sanoi ettei ole ihmeellistä, hienoa ja mielenkiintoista omistaa koiraa...saatikka kahta?

6 kommenttia:

1. joulukuuta 2009 klo 12.17 Nelli kirjoitti...

Ensimmäisenä silmät levähtivät kun luin tuon "3 kilometrin aamulenkki kohdan" :D Allekirjoitanut ei ikinä ehtisi kouluun noilla matkoilla.

Aamuisin Nelli on niin uninen, että riittää kun kierretään urheilukenttä ympäri. Yhteensä matkaa tulee noin 500-600 metriä. Aikaa menee 10-30 minuuttia päivästä riippuen ja siinävälissä ehditään vääntämään aamutortut ja jättämään viestit mahdollisille poikaystäväkandidaateille.

Voisihan se olla piristävää tuollainen pidempikin lenkki.

Harmi että Jonea on alkanut pelottamaan. Ehkä se liittyy murkkuikään?Nelli oli ainakin ihan mahdoton välillä 6-10kk.Vinkui yksinjäädessään ja söi kaiken mihin ylettyi. Ehkä se siitä helpottaa kun hormoonit tasaantuvat? :)

1. joulukuuta 2009 klo 13.03 Suvi & Eppu kirjoitti...

Aika jännä, että Jone on noin pelokas, kun eikös hän osoittanut ilmiömäistä rohkeutta siellä luolassakin? Varmasti jotain ikään liittyvää.

Kun luin nää teidän lenkkitapahtumat, alan olla ihan tyytyväinen siihen, että mun ei tarvitse kuitenkaan kun vetää koiraa perässä, liike tapahtuu kuitenkin hiljaa eteenpäin...:)

Kontioniemellä asuu varmasti joku mörkö tai sitten tontut on alkaneet liikkua kulmilla?

1. joulukuuta 2009 klo 22.23 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Moi Nelli!
Meillä kolmen kilsan lenkki aamuisin on todellakin perinne, josta ei voi jäädä paitsi. Kyllähän aikainen herätys ärsyttää välillä, mutta tuolla tuulessa seisoskellessa tuntuu itsekin heräävän kunnolla. Iltaisin pyritään käymään 6-8 kilsan lenkki, päivittäin. Ja sitten iltaan yritetään vielä mahduttaa joskus jotain muutakin. Siinäpä ne illat sitten menevätkin... =)

Toivottavasti Jonen käytös on jotenkin ikään liittyvää, sillä mahdotonta tulee tulevaisuus olemaan tällä tavoin. Täytyy viikonloppuna googlata tuo mörkö- ja murkkuikä. Tuntuu vaan, että Jimikin kärsii jo joskus tuosta pienestä temppuilijasta.

1. joulukuuta 2009 klo 22.27 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Moikka Suvi&Eppu!
Kuten jo Nellille sanottua, toivon todella ettei Jonen haukkuminen ja ihmeellinen käyttäytyminen ole pysyvää, vaan se on jotenkin ikään ja joulun odotukseen liittyvää jännitystä. Meillä varmaan liikkuu öisin kuhisten tonttuja =) Sehän tässä oikeesti oudoksuttaa, että koira oli aivan eri koiruus luolalla. Sitten lenkillä käyttäytyy kuin mikäkin peräkammarin poika... ymmärrä nyt näitä miehiä sitten...

2. joulukuuta 2009 klo 23.57 MM kirjoitti...

Jonen käytös kuulostaa tutulta. Maurikin alkoi näkemään niitä kuuluisia mörköjä siinä "miehisyyden" kynnyksellä. Neuvoisin, että jos pelottava kohde on oikeasti vaaraton, niin rohkaiset Jonea menemään tutustumaan siihen lähemmin. Meillä suurta paniikkia aiheutti kaadetut liikennemerkit, mutta tuostakin pelosta päästiin kun käytiin vähän nuuhkimassa "suurta uhkaa". :D Missään nimessä ei kannata reagoida pelkoon mitenkään erityisesti, mutta sen sinä tiedätkin.

Nuo ohituksethan on siitä aika paskoja tilanteita, että Jone saa haukkumalla ohi kulkevan koiran ns. ajettua tiehensä. Tämä sitten saattaa laukaista remmirähjäyksen, kun ärjyily on koettu palkitsevana. Eli varmaankin paras keino on vain vältellä muita koirakoita tai yrittää kiertää ne siten, etteivät koirat joudu ohittamaan toisiaan kohtisuoraan. Kohtisuoraan ohittaminen kun ei ole koirille kauhean luonnollista ja herkimmät paineistuu jo siitä.

Jotkut harjoittelevat ohittamista niin, että koiraa palkitaan siitä, kun se katsoo rauhallisesti ohitettavaa koiraa. Koiraa siis palkitaan silloin kun se on vielä rauhallinen ja sen jälkeen käännytään tyynesti ympäri ja jatketaan matkaa. Tällöin koira ehdollistuu siihen, että toisen koiran ilmestyminen näkökenttään tarkoittaa namia.

Jos tuntuu siltä, että Jone turvautuu ohituksissa Jimiin enemmän kuin sinuun niin kannattaa varmaan yrittää touhuta Jonen kanssa jotain teidän suhdetta lujittavaa, niin Jone oppii luottamaan Sinuun enemmän.

En tiedä onko näistä vinkeistä mitään hyötyä, mutta tällaisia ajatuksia tuli mieleen. :)

3. joulukuuta 2009 klo 8.26 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Kiitos Mauri neuvoista!
Veikkaan, että tuosta palkittesemisesta todella ajoissa voisi ollakin apua. Tänä aamuna kyllä lenkkeily meni loistavasti. Sama koira joka ennen on joutunut rähjäyksen kohteeksi ei aiheuttanut mitään tänään. Koira tuli takaa, mutta kyllä sen Jonekin huomasi, nyt ei vissiin vaan huvittanut ärjyä.

Lisäksi eräältä pihalta haukkunut ja hyökkäilevä koira säästyi suurimmalta ihmetykseltä. Muistaakseni kerran Jone haukahti... Se hakee todella mallia ja turvaa Jimistä, ja olisikin hienoa mikäli se tajuaisi ettei Jimi viitti stressata niin ei hänenkään tarttee. Me ihmiset emme ole koskaan pystyneet tarjoamaan sitä kaikkea Jonelle mitä Jimi on. Täytyy koittaa jotain aktivointia, vaikka siinä pallonheittämisen yhteydessä =)

Toivottavasti tuo on ikään liittyvä juttu ja luultavasti luolalta saataisiin lisää Jonen luottoa itseensä. Sehän tunnetusti nostattaa ja pönkittää vähän egoa. Täytyy jättää asia vähän muhimaan etten itse pahenna pelkoja omalla käytökselläni vaan laitan sen kukkahatun päähän ja kuljen naama peruslukemilla tulipa eteen mitä tahansa... se vaatii kyllä melkoista itsekuria emäntä kun on vähintäänkin yhtä helposti räjähtävä kuin koiransa.