Ommellaan tossut


Kylmä kangistaa... tällä hetkellä auringossakin on -28 astetta. Onhan se selvästi vähemmän kuin luvattu -40 asteen pakkanen, mutta kohtuuttoman kovalta tuokin tuntuu. Lenkit kutistuvat, koirakoulu jää väliin ja energiavarastot tuntuvat täyttyvän. Pienenä helpotuksena ulkoiluun koirillamme on takit, manttelit sekä Jussipaidat. Eilen askartelin tossut. Ostetut tossut kun eivät ole lämpimät, eivätkä pysy jaloissakaan.

Tässä yksinkertaiset ohjeet yksinkertaisiin tossuihin. Luultavasti näillä jokainen onnistuu ja tuloksena on tyytyväisempi koira ulkona.


Ensinnäkin valitaan sopivan lämmin kangas. Itse käytin fleeceä, vieläpä kaksinkertaisena. Tossujen varreksi valitsin vanhasta villapaidasta hihansuut. Sitten kankaat leikataan tassujen muotoon. Sekä varresta tehdään halutun pituinen.


Tossujen kappaleet ommellaan toisiinsa tukevasti.


Myös varret ommellaan. Jos tossuihin ei tahdo erillisiä varsia voi tuosta tossun osasta tehdä pidemmän. Näin säilyy erilliseltä vaiheelta. Siinä tapauksessa muistaa vaan sitten katsoa, että leikkaa varren vähän kapeammaksi kuin itse tossun. Ei kuitenkaan niin kapeaksi ettei sitä pysty pukemaan päälle.


Varsi ja tossu liitetään toisiinsa. Itse ompelin tämän vaiheen käsin. Ompelukoneella tämä olisi aiheuttanut hikikarpaloita, sillä tossu on suhteellisen pieni pyöritellä koneella.


Kiinnitykseen käytin pyjamakuminauhaa. Venyy tavallista kuminauhaa paremmin sekä on näin hellempi iholle. 26 cm riittää kiertämään kolme kertaa mäyräkoiran jalan ympäri. Kuminauhan päähän laitetaan pienet pätkät tarranauhaa, jotta tossu pysyy tassussa.


Kuminauha tarroineen ommellaan tossuun. Itse laitoin sen tuohon varran keskelle. Näin se on helppo sitten kieputella tassun ympärille. Kuminauhan takia tossu tuntuu todella kireältä jalassa. Valitettavasti se täytyy laittaa todella tiukasti, sillä niistä ei ole tippuneena mitään apua.


Tässä jalkine valmiina. Neljä jalkinetta valmistuu noin tunnissa, eli ovat suhteellisen helpot ja nopeat tehdä. Näistä olisi voinut tehdä hiukan pienemmätkin, mutta toisaalta nyt pukeminen onnistuu helposti. Operaatio on miellyttävä myös koiralle, jopa Jonelle.


Tuloksena meillä siis on tyytyväinen mäyräkoira :) Ehkä kuva ei anna ihan parhaiten sitä mielikuvaa, mutta vakuutan että näillä tossuilla ulkoilu onnistuu ilman paleltuvia tassuja. Eilisellä lenkillä yksi putosi eikä sitä kehdattu enää siinä vaiheessa laittaa takaisin jalkaan. Käyttäjästä kuitenkin näki, että se olisi tahdottu takaisin jalkaan, sen verran näytti jalkaa paleltaneen.

Tsemppiä pakkaseen!

11 kommenttia:

5. helmikuuta 2012 klo 13.57 Arttu kirjoitti...

Kiitos mainiosta tossureseptistä :) Mietinkin just, että pitäiskö tilata molemmille tohvelit, mutta epäilin samaa, että ne ostetut ei ole niin lämpimät, vaikka ehkä kosteutta pitävät paremmin.
Malli näyttää kuvassa oikein tyytyväiseltä :)

5. helmikuuta 2012 klo 15.00 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mai: Ainakin meillä nuo ostetut ovat vähän kuin kurarukkaset. Pakkasella ne muuttuvat koppuroiksi ja tarrakiinnityksen takia tippuvat heti matkan alkaessa. Tekemällä saa paljon toimivammat, mielestäni. Kahdelle koiralle tossut maksaa noin 40 euroa, näitä saa sillä rahalla aika monelle :)

ps Mallia hävettää, kun miehisyys rapisee... nuorin kun tarkenee ulkona omalla turkillaan.

5. helmikuuta 2012 klo 16.11 Hanne kirjoitti...

Hienot tossunteko-ohjeet, kiitos kiitos! Vili ei kylläkään tarvitse, mutta moni Vilin kaveri. Vinkkaan meitin blogissa näihin teitin tossuloihin, niin ei monen viluvarpaan tarvitse enää kipristellä pakkasessa.

5. helmikuuta 2012 klo 18.19 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

HooPee: Kiitos vain! Tuo on ehkä yksinkertaisin tapa saada lämmikettä paleltaville jaloille. Eihän nuo koreet ole mutta hoitavat hommansa.

5. helmikuuta 2012 klo 19.05 Paloma kirjoitti...

Ihanat tossukat!

5. helmikuuta 2012 klo 19.27 Ellieli kirjoitti...

Heips! Terveisiä länsisuomesta! Mä oon usein käynyt täällä kurkkimassa, mutten oo varma oonko aiemmin kehdannut kommentoida. Mahtavaa menoa noilla teidän koissuilla noissa videoissa aiemmin.

Just hiljattain tein meen Ellille töppöset, vähän samanlaiset, mutta sulla näyttäis olevan parempi resepti. Ehkä mäkin korjaankin niihin tuollaiset kumilempsukiinnitykset, niin pysyy paremmin tassuissa. Elli inhoaa pukemista, mutta tulee kyllä nätisti lenkille vaatteet päällä. Eikä ole huomaavinaan kun tossu puotaa, tosin silloin rupeaa herkästi tassu palelemaan.

5. helmikuuta 2012 klo 19.49 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Paloma: Kiitti! Juuri äsken käytettiin niitä. Käyttäjä oli jälleen tyytyväinen.

5. helmikuuta 2012 klo 19.52 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Ellieli: Tervetuloa ja toki olisitte voineet aiemminkin merkkailla :) Itse taidan vaihtaa ostotöppösten kiinnityksen tarranauhasta kuminauhaan. Pysyvät huomattavasti paremmin jaloissa. Kestävät jopa kaivamisen!

6. helmikuuta 2012 klo 10.14 Maria kirjoitti...

Kivan näköiset tossut :)

6. helmikuuta 2012 klo 13.40 Sunan kirjoitti...

Meillä Pinjalla on sellaiset kaupan "toppahanskat", jotka tosiaankaan ei pysy jaloissa. Katselinkin jo yks päivä fleecestä tehtyjä, mutta aika suolainen on hinta. Niin että tämä ohje tuli aivan loistavaan saumaan! Menee varmasti työn alle meillä. Kiitos :)

7. helmikuuta 2012 klo 9.01 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

MariaM: Kiitti :)

Sunan: Eipä kestä. Katselin myös eräitä valmiita fleecestä tehtyjä ja totesin, että ne oli myös kiinnitykseltänsä huonot. Ja se hinta... kangastahan ei paljon mene. Vähän viitseliäisyyttä. Ja näitä voi tehdä kaikissa ihanissa kuoseissa.