Jone kävi jälleen eläinlääkärissä

Terhakka potilas


Jonen kesää on ollut inhottava seurata vieressä. Koiralle on mielestäni jo syötetty melkoiset annokset lääkkeitä, mutta eilinen käyntimme ei ainakaan niitä vähentänyt. Jonen iho-ongelmat alkoivat siis noin vuosi sitten. Silloin syyksi todettiin liika uittaminen ja järvestä saatu hiivasieni. Uiminen kiellettiin ja loppukesän 2010 Jone kärvisteli rannalla haikaillen. Talvella ongelmat kuitenkaan eivät ryhtyneet loppumaan. Allergiatestit osoittivat 26 (tai 27, en muista) eri ainetta joille koira oli allerginen. Talvi mentiin hienosti muutetulla ruokavaliolla (koostuu erikoisnappuloista RC sekä naudanlihasta). Keväällä 2011 jälleen alkoi ongelmat ja tämä kevät / kesä onkin ollut hurjasti edellistään inhottavampi. Jonea on kuitenkin uitettu, sillä koirasta olisi haaveissa joskus saada Jasun lisäksi vahvistusta sorsametsälle. Uittamisen jälkeen iho on puhdistettu Betadinella.

Hääjuhliamme järjestellessä huomasimme Jonen ihossa uusia oireita. Juhlien jälkeen syytimme itseämme, että olimme altistaneet koiran liialle stressille ja maha tästä syystä olisi mennyt näppylöille. Varasimme ajan eläinlääkärille ja eilen selvisi ettei juhlat olleet ainoa syy uuteen ongelmaan.

Iho kesäkuussa

Kuva 21.7. teippinäytteitä ottaessa

Otin kotona Jonen ihosta teippinäytteet, sillä rimpulevasta ja huutavasta koirasta eläinlääkärissä se on h*lvetillistä. Lääkäri tutki näytteet ja tällä kertaa ihosta ei löytynyt varsinaisesti hiivaa vaan jokin muu pöpö sekä karvatuppitulehdus (follikuliitti). Tämä tulehdus voi johtua mistä tahansa, kuumuudesta, järvivedestä, heikentyneestä vastustuskyvystä, Jonessa riehuvista pöpöistä tai näistä kaikista yhteensä. Joka tapauksessa lääkärille varmaankin olisi pitänyt lähteä heti kun ensimmäinen märkivä näppylä löytyi. Nyt sitten saimme ohjeistukseksi pesun 2 krt/ vko Keratoluxilla. Shampoon olisi tarkoitus kuoria ihoa sekä lisätä ihon vastustuskykyä. Uutuutena saimme antibiootit, kuukauden kuuri Kefalexiä 1 tabl. päivässä. Kortisooni eli Prednisolon jatkuu edelleen, annosta voi jopa nostaa. Nythän Jone on syönyt 5 mg päivässä. Lisäksi ihon puhdistusta Betadinella sekä ongelmakohtiin Canofite -korvatippoja. Kuukauden päästä menemme kontrollikäynnille ja mikäli iho ei ole muuttunut miksikään tehdään lisätutkimuksia sekä ilmeisesti ihmetellään miksi mikään ei tehoa. Eniten minua pelottaa se, että koira kärsii suhteettomasti kutinasta sekä ilkeästä tunteesta ihossa. Lisäksi pelottaa jo sekin, jos oireet leviävät vatsan alta. Koirahan näyttää sitten todella kurjalta ja voin vain kuvitella mitä ohikulkijat ajattelevat nähdessään koiran jolla ei juuri karvaa ole. Kuinkahan moni tulee katsoneeksi ettei yhtä koiraa hoideta ollenkaan?!

Tuliaiset

Nyt jäädään siis odottamaan ihmettä sekä toivotaan helteiden loppumista välittömästi. Lisäksi kuiva ja kylmä syksy olisi toiveissa. Syksyllä aloitamme Jonen kanssa siedätyshoidot. Niillä on saatu hyviä tuloksia ja olenkin valmis niitä kokeilemaan. Tosin en vielä tiedä miten se pistäminen onnistuu ja kenestä ne siedätyksessä käytettävät piikit loppujen lopuksi löytyvät, koirasta vai emännästä... Joka tapauksessa Jone tulee olemaan tämän vuoden kaikelta osalta sairaslomalla. Tärkeintä olisi saada kaveri kuntoon, tuloksia ehtii saada myöhemminkin.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

9 kommenttia:

23. heinäkuuta 2011 klo 7.36 Myrsky kirjoitti...

Jone, toivottavasti vaivas väistyy. Näyttää tosi kurjalta. Muakin rapsututtaa, kun kattelen. Tsemppiä!

23. heinäkuuta 2011 klo 11.28 Marja J kirjoitti...

On nämä allergiat ja iho-ongelmat kyllä hankalia ja ikäviä juttuja! Meidän Mirolla testattiin 19 allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta, hometta, varstopunkkia ja kasvia - pääasiassa poika on allerginen kesälle ja kasveille! talvi meni tosi hyvin, mutta keväällä jouduttiin kortisoniannosta lisäämään, mutta nytkin se on vain 1 mg Medrolia päivässä. Näppyjä on ollut nyt vain muutama vasemmassa kainalossa ja kutinat ovat melkein poissa. Kutinastahan Miro on kärsinyt varmaan 4 vuotta, sillä ruokavalio muuttui ja lääkitys saatiin vasta viime vuoden lokakuussa. Tämä kuuma ja kostea kesä on hankalaa aikaa terveillekin koirille saati niille, joilla on herkko iho!

Meillä on kyllä kaikille koirille ollut hyvä valinta lisäaineeton ja yksinkertainen murremix-liha-kasvis-ruokavalio ynnä hyvät kasvisöljyt...

Toivottavasti Jonen olo paranee ja näppylät sekä kutina saadaan asettumaan!

Mukavaa kesän jatkoa teille kaikille!

23. heinäkuuta 2011 klo 16.13 Aikku kirjoitti...

Voi Jonea. Tunnemme syvää myötätuntoa taistelussa allergiaa vastaan. Onko Jonelle ehdotettu Trovetin ruokaa? Ollillehan ei muu sovi kuin Trovetin peura-peruna. Kerran ostin 3 kg ankka-perunaa, joka sopi myös. Näillä mennään loppuun asti.

Ollihan oli karvaton, ihan kuin Jonekin. Ryijy on kasvanut takaisin, mutta ei niin täydellisenä kuin terveellä koiralla. Noita mätäpaiseita Ollilla tuli varpaiden väliin. Hoidetiin bacibactilla ja märällä kelillä hyvä kuivaus. Ilmeisesti iän myötä vastustuskyky paranee, koska vaivat ovat nykyään mennyttä elämää. Toivottasti ikuisesti.

23. heinäkuuta 2011 klo 23.07 MM kirjoitti...

Voi Jone-ressukkaa! :( Jaksamisia ikävien oireiden kanssa tappelemiseen.

24. heinäkuuta 2011 klo 22.45 Arttu kirjoitti...

Kunpa osaisimmekin neuvoa, mutta melkein tunnen syyllisyyttä, että Artun kainalovaiva helpotti jotenkin itsestään. Toki olen sen ruokia tarkkaillut koko ajan, mutta nyt kainaloiden parannuttua olen uskaltanut antaa jopa palan nakkia yms. joskus herkuksi.
Talvella kainaloiden järsiminen vielä palasi hetkeksi ja ne kaljuuntuivat taas aika laajalta alueelta, mutta koko keväänä/kesänä ei ole ollut kuin hyvin pientä kainalon rapsuttelua, ja nyt turkki on pysynyt paikoillaan.
Onko barfaus mahdollista niillä ruoka-aineilla, joita Jone sietää? Ajattelin vaan, kun RC-nappuloita kohtaan tunnen melkoista epäluuloa, niiden aikana meillä revittiin sekä kainaloita että hiuksia!
Kunpa vastustuskyky nousisi ja stressitaso laskisi Jonella, mikä ikinä sitten onkin vaivan syy. Halirapsutuksia kaikille koiranpötkyläille ja voimia teille ihmisille!

25. heinäkuuta 2011 klo 9.24 Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Onpa teillä ikävä tilanne Jonen kanssa :-(.

Itse lähtisin avaamaan solmua, poistamalla koiran ruokavaliosta ihan kaiken teollisen sapuskan ja laiskana ja mukavuudenhaluisena tarjoilisin ruoan raakana :-)

Jättäisin kaikki viljat/maissit/perunat/bataatit + niihin verrattavat hiilarijutut kokonaan pois.

Antaisin lihaa+rasvaa ja tietysti kalkkia ja tarpeellisia öljyjä + B-, C-, D- ja E-vitamiinia. Ja mahdollisesti sopivia kasviksia, jos vatsa menisi turhan kovalle. Luut ja rustotkin saattaisivat sopia lisukkeiksi, kaikillehan ne eivät käy.

Meillä on kolme shelttiä, ja raakaruokinta on pyörinyt ihan kohtuullisella vaivannäöllä jo vuosia. Vaatii vähän suunnittelua, mutta kun pääsee vauhtiin, homma toimii pienelläkin pakastimella. Ruokamäärät ovat kuitenkin tuon kokoisilla niin pieniä.

t. Sivustaseuraaja, joka kiittää kivasta blogista :-)

26. heinäkuuta 2011 klo 10.59 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Myrsky: Mekin toivomme vaivan väistyvän ja monesti on ollut tippa linssissä ihoa puhdistaessa. Koiran takia täytyy yrittää olla reipas eikä surkutella näkyä, joka ei ole tänä kesänä todellakaan ollut mikään loistelias.

Marja J: Hienoa että teillä on nuo mixit auttaneet. Me ei niitä pystytä käyttämään, sillä meidän kaupoissa niitä ei ole. Lisäksi niissä käytettään kasviksia joille Jone on allerginen. Ajattelin luopua hetkeksi kokonaan allergiatestin suosittelemasta nappulasta ja siirtyä täysin tarjoamaan lihat raakana sekä tekemään pakastimen täyteen koirille tarkoitettua kotiruokaa. Olenkin tehnyt jo suuria annoksia kana-riisiä sekä nauta-makaroonia ja se näyttää maistuvan kaikille. Ongelma on siinä etten tiedä oikeaa annoskokoa. Jimihän meillä on timmiytynyt entisestään ja syö tällä hetkellä Jasun pentunappuloita. Agility on tehnyt hyvää, harmi ettei se ole näkynyt emännässä :/

Olli: Valitettavasti ehdottamanne ruoka ei käy, Jone ei voi syödä perunaa. Olisihan se hienoa jos ongelmat väistyisivät meiltäkin kuin itsestään. Jopa eilen sanoin isännälle, että lopetetaan kokonaan koiran lääkitys ja käydään homeopaattisia rohtoja. Ainakaan kortisoonista emme ole huomanneet juurikaan mitään hyötyä. Puolitimme annoksenn omatoimisesti 2,5 mg/pvä. Mikäli kutina alkaa niin nostetaan sitä sitten.

26. heinäkuuta 2011 klo 11.07 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mauri ja Roope: Onneksi kaveri on siltikin suhteellisen pirteä. Kaveri juuri kertoi vanhempiensa koirasta joka on syönyt lähes koko ikänsä kortisoonia ja on tällä hetkellä 13-vuotias. Olemme pelänneet lähinnä sitä mitä lääkkeet tekevät koiralle ja turvonnuthan tuo onkin jo kesän aikana :( Kylkiluut näkyvät juostessa ja touhutessa, mutta koira on turvonnut joka puolelta. Onneksemme Jonesta ei ollut muutenkaan näyttelykoiraksi.

Mai: Eihän teidän toinna tuntea syyllisyyttä. Hienoa että teillä voidaan nykyään hyvin ja olemme puolestanne onnellisia. Jone on barfannut puolet ruoka-annoksistaan. Itsekin ajattelin allergiatestiä puolueelliseksi, sillä sen tuloksen mukaan koiralle jäi syötettäväksi vain RC:n ja jonkun toisen eläinlääkäristä löytyvät nappulat. RC:n tasokin on joidenkin kasvattajien mielestä laskenut ja sillähän Jiminkin maksa-arvot nousivat. Muut koirat meillä syövätkin Roburia nykyisin. Mutta siis nyt taitaa kaikki vähentää nappulan määrää ja syödä pelkästään emännän valmistamaa ruokaa. Suurissa määrissä tehtynäkin se tulee suhteellisen edulliseksi.

26. heinäkuuta 2011 klo 11.21 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Anonyymi: Kiitokset kommentista ja mukava että olet löytänyt blogiimme. Kuten jo aiemmissa kommenteissani mainitsen ettei barfaus olisi ongelma, mutta pelkään sitä saako koirat siten tarpeeksi kaikkea. Tosin onhan puhdas liha parempi kuin nappula jonka tuotannosta ei loppujen lopuksi ole mitään takeita. Jonen makupalat on jo vaihdettu paistettuun broilerin sekä naudan maksaan ja ainoa teollinen ruoka todellakin on nuo RC:n nappulat sekä HauHau:n pateet johon saan piilotettua lääkkeet. Eli noin kaksi tl päivässä.

Meidän koirat ovat opetelleet syömään nyt kevään/kesän aikana naudan rustoluita sekä broilerinsiipiä, jauheliha on tarjottu koko ajan raakana. Sitten kun näyttää, että jollain maha sekoittuu niin olen tarjonnut omatekoisia pöperöitä kana-riisiä tai nauta-riisiä. Huomasin tuon nimittäin tulevan halvemmaksi ja maistuvankin koirille. Käytettäviä kasviksia voisi olla salaatti ja kurkku, sillä muut olivat allergiaa aiheuttavia. Ehkä siis sotken noita soseutettuna mukaan. Lisäravinteina ollaan käytetty lohiöljyä, Megadermiä sekä tällä hetkellä e-vitamiinia. Eli mielestämme jo aika paljon ollaan kaikkea lähes tuloksetta kokeiltu. Onneksi kesä alkaa olla kohta jo ohitse. Ja tosiaankin meillähän on vielä täysin kokeilematta nuo homeopaattiset vaihtoehdot. Kamomillatee olisi hyvä vaihtoehto rauhoittaaksi ihoa ja Mai suositteli karpalojauhetta, joka torjuu tulehduksia. En täysin luota siihen hoitomuotoon, mutta en myöskään pelkkään rikkaaseen lääketeollisuuteen. Pitäisi löytää näistä sopiva sekoitus, ehkä vielä jonain päivänä näin käykin.