Jonen testitulokset

Olemme odotelleet Jonesta otettujen testien tuloksia jo kuukauden verran. Viime viikolla saimme ihosta otetun näytteen tulokset. Tosin sähköpostitse tullut lausunto ei ihan avautunut, mutta onneksi perheessä on ihminen joka ymmärtää lääketieteellistä sanastoa. Kiitokset Tuulalle! Tässäpä siis ELL, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saaren lausunto:

"Tutkituissa näytteissä todetaan krooniset muutokset, jolle on tyypillistä epidermiksen hyperplasia eli paksuuntuminen ja paikoin lievä orto- ja parakeratoottinen hyperkeratoosi. Dermiksessä todetaan kohtalainen nonsuppuratiivinen perivaskulaarinen tulehdussolureaktio. Näytteessä todetaan runsaasti kasvuvaiheen karvanjuurifollikkeleita ja niihin liittyneenä normaali määrä talirauhasia. Mikro-organismeja tai loisia ei todeta. Löydös sopii ensisijaisesti Acanthosis nigricans -ihosairauteen. AN-diagnoosiin päädytään sulkemalla muut mahdolliset etiologiset tekijät pois. Tärkein differentiaalidiagnoosi on allerginen dermatiitti".

Olin siis kauhuissani, sillä en ymmärtänyt noita hienoja ilmaisuja ja lausunnossa sanotaan löydöksen sopivan ensisijaisesti Acanthosis nigricans -ihosairauteen. Muutaman päivän odottelu siis jatkui kuumeisesti vielä tuohon eläinlääkärille tilattuun aikaan. Viime käyntimme jälkeen jouduin soittamaan elkulle ja saimmekin puhelinreseptin Cortavance -sumutteeseen. Tämmöistä en tiennyt olevankaan, kiitokset Ollin kotijoukoille. Sumutteesta oli suuri apu, sillä enin kutina ja raapiminen väheni sekä Jonekin saa jälleen nukuttua yönsä suhteellisen hyvin.

Joka tapauksessa sumutteen ja ihon desifioinnin voimalla mentiin viikko ja siinäkin välissä jo näytti todella pahalta. Jonen jalka aukesi lenkkeillessä, sillä ulkoilupuvun hiha oli kerännyt jäätynyttä lunta joka hankasi tassun auki. Lisäksi eräällä lenkillä aukesi antura. Onneksi Jone on sissi eikä valita, vaikka aihetta olisi ollut jo moneen otteeseen. Tänään sitten saimme osittain helpottavaa tietoa, osittain taas elämä menee täysin uusiksi.

Jonen allergiatestit paljastivat aivan uutta tietoa. Laitan tähän kaikki osiot joita testattiin ja joista allergiaa löytyi, mainittavaksi asti. Numerot kertovat allergian "tason" 0-149 negative, 150-199 borderline ja 200-399 positive. Pienin lukema joka näistä testeistä löytyy on 105 ja siihen ylsi tomaatti, huolestuttavaa ettei mikään jäänyt alle sadan.

Testatuista ruohoista Jone on allerginen: nata 236, kattara 161, raiheinä 278, karvamesiheinä 281, koiranheinä 233.
Rikkakasveista allergisuus: heinäratamo 256, nokkonen 240, pujo 188, puna-apila 273, kultapiisku 239.
Puiden osalta: leppä 227, pähkinäpensas 171, poppeli 283, jalava 255, tammi 119, paju 260.
Home/sienet: aspergillus 171, penicillium 283, rhizopus 266, curvularia 244, fusarium 218, nigrospora 211.
Pölöpunkit: pölypunkki (d. pteronyssinus) 173, pölypunkki (d. farinae) 215, varastopunkki (acarus siro) 260.
Ruoka: sika 235, soija 242, maissi 170, durra 211, peruna 272, panimohiiva 230, porkkana 248, herne 285.
Sisätiloissa esiintyviä asioita: pyrethrum 161 (ilmeisesti tämä on jokin kasvi)
Hyönteiset: torakka 186

Jossain vaiheessa olisi tarkoitus selvitellä nuokin sanahirviöt ja mitä ne pitävät sisällään. Nyt tässä lähinnä ajatellaan kuinka elämä jatkossa onnistuu. Ulkoilua pahimpaan siitepölyaikaan ei voi välttää eikä muutoinkaan. Piha tulee siis pitää tiptop kunnossa, eikä päästää mitään kasvia rehottamaan. Kukkapenkistä löytyvät piiskutkin tulee hävittää. Ja varmaan tarvitsee lainata kirja josta nuo kaikki heinät tunnistaa. Sisällä petivaatteet täytyy ryhtyä pesemään viikottain 60 asteisessa ohjelmassa ja viikkosiivouskin tulee tehdä tehokkaammalla imurilla. Nappulat on jo unohdettu ulos pakkaseen ja nekin on nyt sellaisia hypoallergisia. Lisäksi herkut täytyy katsoa ajatuksen kanssa, luultavasti siirtyä valmistamaan ne itse. Joka tapauksessa kaikki Jonen kuppiin tuleva tulee suoraan pakkasesta varastopunkin pelon takia. Enkä voi valmistaa enää ruokaa jossa on mm. herne-maissi-paprika -sekoitusta sekä porkkanaa. Voi kuinka syytänkään siitä itseäni, mutta toisaalta enhän ole tiennyt allergioista. Nyt tästä lähin täytyy olla kirjaimellisesti tarkkana kuin porkkana ja vierailluillekin tulee ottaa omat sallitut herkut mukaan. Eläinlääkäri jopa varoitti ettei lattioille saa tippua mitään noista allergian aiheuttajista ettei Jone syö edes puolikasta hernettä tämän päivän jälkeen. Katsellaan nyt kuinka ihon käy nyt ollessamme viisaita. Mikäli oireet eivät häviä jää tutkittavaksi onko tämä sitten kuitenkin jotain ihosairautta, jopa sitä aiemmin mainitsemaani. Tänään tuli hurjasti tietoa, mutta tämä asia olisi pitänyt saada jo aiemmin selville. Nyt meiltä meni aivan loistava uintikesä hukkaan, sillä uiminen kiellettiin ihan virheellisen diagnoosin takia. Joka tapauksessa onneksi olemme nyt viisaampia.

Tästä tuli kuvaton julkaisu, mutta uusia kuvia löytyy täältä.


18 kommenttia:

8. joulukuuta 2010 klo 0.59 Arttu kirjoitti...

Sanattomana luen uutisia Jonesta, kuten usein ennenkin. Hirveän suuri myötätuntoni ei auta tippaakaan, mutta kun tiedän, mitä vähän lievemmänkin (??) allergian kanssa eläminen on koiralle ja omistajalle, toivon vähintäänkin tuplasti voimia jatkoon. Tieto lisää tuskaa, mutta auttaa onneksi myös välttämään noita selkeitä listalla olevia asioita. Ainakin talvella...
Onko varmaa, että varastopunkki kuolee pakkasessa? En halua masentaa, mutta yhdellä mäykkyfoorumilla joku tiesi kertoa, että vaikka punkki kuolee pakkasessa, se on silti siellä ruuan seassa olemassa...
Meillä on nyt mennyt hyvin rapsuttelematta jo monta viikkoa, Yrjölän puurolla ja välillä kanansiivillä ja jauhelihalla. Nyt innostuin taas kokeilemaan ZiwiPeakin peuranlihaa, ja jos ei juuri näiden parin päivän korvien rapsutus ole ruuasta, ei jää syyksi kuin huomion kerjääminen... Ilmeisesti korvien putsaaminen on kuitenkin kivaa, kun usein sen jälkeen seuraa monena päivänä ihan selvää teatteri-rapsutusta ;) Mutta nyt tuntuu, että korvissa joku punottaakin, eli kohta annan periksi ja kiikutan yläkaapissa olevat lukuisat "allergiselle sopivat" kuivamuonat pois, etten tee näitä typeriä testejä. Nyt ajattelin, että jos testaan tähän vuodenaikaan, kun ulkoa ei tule mitään ärsytystä, enkä vaihda ruokavaliossa mitään muuta, saan selville onko pienikin määrä laadukasta kuivamuonaa myrkkyä.
Huh, jos et halua tätä kommenttia julkaista, en toki pahastu.
Toivon jaksamista ja Jonelle pian helpotusta, ruuan tai lääkkeen tai ihan minkä vaan muodossa. Kainaloita ropsiva mäykky ei ole ihan mieluisin näky, kun tietää sen hankalan olon...

8. joulukuuta 2010 klo 8.50 Nelli kirjoitti...

Onpas siinä paljon allergioita! Varmasti aluksi tuntuu aivan ylivoimaiselta noiden kaikkien edessä, mutta toivottavasti pääsette käsiksi uusiin rutiineihin mahdollisimman pian. Pääasia että Jonen kutinan syy viimein selvisi!
Hyvää joulun odotusta!

8. joulukuuta 2010 klo 16.00 Raisa+Funi+Dana kirjoitti...

Mukava että saitte selvyyttä oireiden aiheuttajista, mutta ikäväähän se aina on! Kaverini kissa on moniallerginen ja he ottivat kissallensa "sidätyshoitojakson", jossa kissaan piikitettiin allergian aiheuttajia, on kuulemma oireet hieman helpottaneet. Liekö koirille samanlaisia???

Voimia teille, ja rapsutuksia seriffeille!

8. joulukuuta 2010 klo 16.24 Sunan kirjoitti...

Vaikka uutinen oli tyrmäävä niin ajattelen itse ainakin, että varmaan se on jossain mielessä helpotus, että tietää ainakin mitä tulisi vältellä. Vaikka ei se varmasti helppoa ole laisinkaan. Hirveästi tsemppiä koko poppoollenne! :)

8. joulukuuta 2010 klo 21.38 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mai: Kiitos myötätunnosta. Kieltämättä tieto helpottaa tuskaa, mutta samalla myös aiheutti ahdistusta. Jokainen vaihe tuntuu elämässä nyt sitten vaativan vahtimista itseltä juuri sen takia mitä mitäkin purkki sisältää. Olenkin ajatellut tehdä Jonen lisukkeet itse, välttäen juuri kaikkia pahimpia aineita.

Varastopunkki ehkäistään laittamalla aukaisematon paketti pakkaseen ja sieltä sitten otetaan tarjottavaksi sopiva annos. Pakkauksissa ei punkkia yleensä ole vaan se hyppää ihmisten kuiva-aineista (esim. riisi) koiran nappuloihin. Ihminen ei punkille ole allerginen, mutta koira on. Tilapäinen pakastimessa käyttäminen tappaa varastopunkit, mutta niiden raadot jäävät silti sekaan. Ja niinpä sekaan sitten hyppää siitä viereisestä makaroonipussista lisää väkeä. Eli siis tämä sai ajattelemaan myös mitä omista aineksista löytyykään.

RC:n nappuloiden suhteen olen hysteerinen. Jimillähän ne nostivat maksa-arvot ja kuparia näissäkin hypoallergic nappuloista on todella runsaasti. Eli seuraavaksi saattaa sitten Jonen maksa olla vaarassa. Näistä saattaa siis aiheutua melkoinen kierre. Kunhan olen tästä "järkytyksestä" selviytynyt niin selvittelen mitä koiran ns. kotiruokintaan tarvitaan. Alkuun haetaan apu noista nappuloista.

8. joulukuuta 2010 klo 21.41 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Nelli: Joo vähempikin olisi riittänyt. Toisaalta taas tuossahan oli vain murto-osa aineista jotka testattiin. Oireitahan saattaa aiheuttaa myös käyttämämme pesuaineet, joten tarkkailu jatkuu myös niiden suhteen.

Täytyy nyt toivoa, että oireilu johtuu allergioista eikä taustalla varmasti ole sitä AN -ihosairautta. Sekään ei tuntunut olevan ihan täysin varmaa vielä.

Mukavaa joulun odottelua teille!

8. joulukuuta 2010 klo 21.46 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Raisa ja Funi: Kiitokset, Jone ansaitsee mielestäni kaikki sympatiat. Se on poika jolle on siunaantunut ongelma jos toinenkin, mutta onneksi myös ehkä tästä noustaan vielä. Täytyy vaan ottaa asioista selvää.

Eläinlääkäri puhui siedätyshoidosta, mutta en tiedä miten se käytännössä tapahtuu, kun on noinkin monta aiheuttajaa. Pistoksia pitäisi varmaan ottaa todella monia kappaleita. En edes uskaltanut mitä tuommoinen lysti maksaa. Ehkä se ei ole kaikkein halvinta.

Täytyy toivoa, että kotikonstein saadaan hyviä tuloksia.

8. joulukuuta 2010 klo 21.52 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Sunan: Kiitos tsempityksestä, se tulee tarpeeseen. Tulokset toivat kieltämättä päähän ihan uusia asioita, jopa sellaisia joita ei ennemmin ole tarvinnut kuvitella miettivänsä. Täytyy kyllä kiittää, että tuommoinen testaus on mahdollista tehdä ja että teetätimme sen jo silloin.

Joskus sitä toivoisi koirien ymmärtävän puhetta, olisi nyt niin helppo selittää mistä kutina saattaa johtua. Nyt olen vain se kiusaaja joka joutuu puhistamaan ihon milloin milläkin tökötillä. Ja taas tänäänkin jalka aukesi lenkillä, eli puvut täytyy varmaan unohtaa nyt ulkoilun ajaksi.

9. joulukuuta 2010 klo 9.27 Nelli kirjoitti...

Laitoin teille haasteen blogissa! :)

9. joulukuuta 2010 klo 11.22 Marja J kirjoitti...

Hyvä kun Jonen testitulokset tulivat, niin pääsette uuden elämän alkuun! Kun Miron tulokset tulivat, olin jotenkin huojentunut, ei tarvinnut enää pähkäillä itse tai tehdä kokeiluja ruuan suhteen. Koirakin rauhoittui, kun kutinat olivat kurissa, enkä enää kytännyt tassujen jyrsimistä, rapsuttelua tai jahdannut koiraparkaa jonkun tökötin kanssa.
Jonella on samoja kiellettyjä aineita kuin Mirollakin. Jätimme varastopunkkiallergian vuoksi kaikki kuivamuonat pois ja ruokana on nyt pääosin raakaa hirveä, murremixejä ja joskus yrjölää sopivista ryyneistä. varastopunkeista kuuli, että pakastus ei auta, sillä koira on allerginen myös kuolleiden punkkien proteiinille.
Kannattaa keskittyä vain muutamiin maistuviin ja terveellisiin ruoka-aineisiin ja kun pahin yliherkkyysvaihe on ohi ja tilanne saatu rauhoittumaan, kokeilla sitten muita sopivia ruokia.
Meillä menee nyt hyvin, vauvanahka-Miro on käynyt jopa metsällä, ja iho kestää. Saas nähdä sitten keväällä mikä on tilanne, sillä Mirohan on allerginen myös luonnolle, otetaan sitten joku estolääkitys jos on tarpeen. Meillä ruokavalion tukena on ollut nyt kortisoni, jonka annostusta on pienennetty vähitellen.
Kyllä Jone tuosta paranee, mutta uusi ruokavalio vaikuttaa vasta pitkän ajan kuluessa.

Terkuin Marja
ps. tässä näkyy tunnuksena minun kerhon tunnus, kumma...

9. joulukuuta 2010 klo 18.30 MM kirjoitti...

Ruokkimisahdistukseen kannattaa kokeilla eliminaatiodiettiä. Sen avulla pystytään sulkemaan pelistä pois aineita, jotka aiheuttavat reaktioita koirassa. Suoraansanottuna oma uskoni allergianappuloihin lähentelee nollaa. Vaikka raakaruokinta saattaa kuulostaa työläältä, ei se sitä ole. Ja ruokkimalla koiraansa ihan oikealla lihalla ja kasviksilla, tietää varmasti mitä koira syö. Eikä ruoka luonnollisesti sisällä varastopunkkeja.

9. joulukuuta 2010 klo 21.25 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Nelli: Ohhoh. Täytyypä lähteä ihmettelemään mihin meidät on haastettu ;o)

Marja: Vastailinkin jo äsken sähköpostitse. Tuon listan perusteella tosiaankin tietää vähän paremmin vältellä niitä pahimpia aineita.

Nyt täytyy vaan toivoa, että iho rupeaa meilläkin normalisoitumaan eikä haavoja tule enää lenkkeillessä. Tulehdus pitäisi saada pois, mutta jatkuva uusien haavojen tuleminen ei kyllä valitettavasti auta. Onneksi saamamme korvatipat näyttivät olevan Jonesta mieluisia. Mukava katsoa rauhaisasti nukkuvaa koiraa.

Mauri: No mutta sehän on Mauri! Missä ihmeessä te olette olleet?

Itse uskon saavamme noista allergianappuloista pikaisesti apua (ja paransivathan ne Jiminkin) samalla saan itselleni hiukan lisäaikaa hankkia lisätietoa barf-ruokailusta. Emme voi siirtyä ihan kerralla raakalihaan, sillä Jonen vatsa ei kestä edes jauhelihaa kolmea annosta peräkkäin. Se on enemmän nappulamies ;o) Joka tapauksessa myöhemmin olisi tarkoitus korvata jokaisen päivän toinen annos barfilla. Ei se tule kalliimmaksi eikä juuri työlläämmäksikään. Nyt vaan etsimään oikeita toimittajia, sillä ihan joka paikasta en tahdo koirilleni lihaa ostaa. Muutama huonokokemus on saanut vähän varpailleen.

9. joulukuuta 2010 klo 22.29 MM kirjoitti...

Me ollaan laiskoteltu ja podettu koirakuumetta. :D

Kannattaa ehdottomasti tutustua barfiin, tai ehkä pikemminkin pitäisi sanoa raakaruokaan/kotiruokaan. Meidän tutulla koiralla löytyy samankaltainen lista allergioita kuin Jonella, ja hän käy säännöllisesti akupunktiossa. Siitä on ollut valtaisa apu, vaikka äkkiseltään voisi luulla että kyse on hömpänpömpästä. Ainakin tuo meidän tuttu sai lääkärin lähetteellä akupunktiosta vakuutuksen korvaukset.

Toivottavasti Jone saa avun allergiaansa.

10. joulukuuta 2010 klo 12.46 Aikku kirjoitti...

Sanattomaksi jäin Jonen allergialistaa lukiessani, mutta kaikesta selviää. Uskokaa vaan. Meillä on ollut sama rumba, mutta allergiatestejä ei ole tehty. Ollilla oli puolitoistavuotiaana jatkuva hiivatulehdus ihossa, kainalot ja rinta aivan karvattomat, kutinaa jne. Kaikenmaailman lääkekuurien lisäksi ainoa sallittu ruoka oli Trovetin peura-peruna-nappula, eikä puoleen vuoteen saanut antaa yhtään mitään muuta ruokaa. Sitten kokeiltiin "tavallista" nappulaa ja oireet palasivat heti. Ja heti palattiin takaisin Trovetin nappulaan ja sillä ollaan menty. Nykyään voi antaa pieniä, siis PIENIÄ määriä nautaa, riistaa sekä juustoa, viiliä tms. Makkaraa (paljon lisäaineita) harvoin ja vain pieni makupala. Koira on tyytyväinen ruokailija, vaikka joskus itsestä tuntuu kurjalta tarjota aina yhtä ja samaa ruokaa. Jouluksi paistan Ollille aina riistakäristystä (pakastealtaasta).

Cortavance on ehdottoman hyvä ollut siis Ollin kutinaan ja mukava kuulla, että Jonekin on saanut siitä apua.

Anturan halkeamiseen voisin vinkata, että runsaasti tassuvahaa (kuiva antura halkeaa helposti uudelleen) ja tarranauhoilla kiristettävät fleecetöppöset lenkille. Näillä konsteilla viime jouluna haljennut antura saatiin kuntoon. Tosin Olli ei omasta mielestään ole töppöskoira, mutta ei auttanut.

Kaikkea hyvää toivottaen
Aikku ja Olli, joka lähettää Jonelle spesiaalihaukahdukset.

10. joulukuuta 2010 klo 14.33 Marja-Leena kirjoitti...

No on Jimillä ja Jonella nyt kaikenlaista harmia. Toisaalta on hyvä, että tietää mille aineelle se koira ON allerginen niin ainakin voi niitä aineita pyrkiä välttämään. Tsemppiä teidän koiruleille. Ossi ja M-L

11. joulukuuta 2010 klo 16.56 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mauri: Ahaa, olin aika varma että ootte jo hankkineet pennun palvelusrodusta ja unohtaneet mäykkyporukan. Mukava kuulla teistä!

Ostin Jonelle eilen naudan sydäntä, tarkoituksenani tehdä niistä koulutusnamit. Sitten otin broilerin maksaa, hirvenlihaa ja naudan mahaa tehdäkseni niistä kotoisat risotot. Niillä päästään ainakin alkuun nappuloiden kanssa. Mielestäni pelkkä nappulan syöttö on todella tylsä vaihtoehto.

Täytyy selvitellä tuo akupunktio asia. En tiedä onko sellaista täällä lähellä. Ja onkohan meidän Jonestakaan siihen?! Se ei ehkä ole kaikkein rauhallisin pisteltäväksi.

Olli: Kyllä tästä selvitään, vaikka eilinen kauppareissu tuntui jokseenkin hankalalta. Meidänkin pitäisi syöttää Jonelle joko pelkästään kotitekoista ruokaa tai nappulaa näin alkuun. Se vaan on jokseenkin kiusallista tarjota muille nappuloiden lisäksi lisukkeita ja yhdelle pelkät kuivat nappulat. Vältämme siis kiellettyjä aineita ja teemme Jonelle omat lisukkeet. Kolmikon on syötävä vierekkäin samaan aikaan, sillä muutoin ei kukaan syö. Aina pitää olla kaveri viekussa :) Ehkä ne oppisivatkin ruokailemaan erikseen, mutta ei nyt viitsisi muuttaa kuitenkaan kaikkia rutiineita.

Cortavance auttoi kyllä yllättävän nopeasti. Ihme ettei sitä voinut jo aiemmin saada.

Meidän pitäisi hommata ne töppöset kyllä ehdottomasti. Meillä anturoihin on tullut pieniä haavoja, halkeamilta ollaan säästytty vielä. Täytyy etsiä ensin yhdet ja opetella pitämään niitä kaikilla. Eiköhän ne sitten totu, kun vaan antavat ennakkoluuloille periksi.

On mukava kuulla, että pahastakin karvattomuudesta (kuten Ollilla on ollut) voi selvitä. Eikä se karvattomuuskaan niin haittaa, kunhan vain pääsee kiusallisesta kutinasta. Uutta elämäänsä opetteleva Jontsaus lähettää Ollille iloiset hännän heilautukset!

Marja-Leena: Kiitokset tsempityksestä! Harmia on kerrakseen, mutta onneksi ammattiapua ja kokeiltuja vinkkejä on olemassa. Olen vaan mietiskellyt miten näiden koirien kävisi, jos olisivat sydämettömässä kodissa jossa ei välitettäisi perheenjäsenestä, vaan koiruudet olisivat häkkikoiria siellä jossain pihan perällä tai narun jatkona.

13. joulukuuta 2010 klo 11.00 Sohvi kirjoitti...

Tulenpa minäkin vielä tänne. Toivottavasti ruokarajoitukset auttavat, ajan kanssa. Tunnetko Kapasen Heliä, hän taitaa olla perehtynyt jonkinlaatuiseen eläinten erityishoitoon, en oo ihan varma kyllä tuosta akupunktiosta. Joskus ollut lehdessä juttua.
Pisti silmään tuo porsas tuossa luettelossa, aika paljon on possun osia tyrkyllä kaupoissa. Terapeutille ei voi antaa niitä yhtään, koska siltä tulee pissit valtoimenaan alle, puol tuntia possun korvan jälkeen. Ja pissimäärä on siis ihan älytön. Merkillistä. 2-3 korvan jälkeen älysin yhdistää nää kaks asiaa, että kokeiluahan tuo joskus on. Ite oon kans epäileväinen noita kuivamuonia kohtaan, hirveetä syynäämistä eikä sit kuitenkään tiedä mitä niissä oikeasti on...

No, Jonelle sisua paranemiseen, hieno koira tuntuu olevan!

15. joulukuuta 2010 klo 23.13 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Sohvi: Jone kiittää. Sisua taitaa löytyä enemmän kuin keneltäkään muilta, myös asenne on hyvä. Sitä vaan tietenkin toivoisi näkevänsä tuloksia heti.

Helin maneesilla käydään agitreeneissä, joten voisi joskus ottaa puheeksi siellä olisiko mitään apuja saatavilla.

Ruokakaupassa kyllä joutuu unohtamaan lähes kaikki koirille tarkoitetut herkut ja valmisateriat. Olenkin nyt sitten valmistanut Jonelle omat laatikot ohrasta ja naudan mahasta. Jouluksi Jone varmaankin saa kalkkunaa, kun sika on kielletty. Kalkkunasta saadaan sitten siivuteltua koulusnamitkin :)

Ei noita kaikkia allergisoivia asioita voi varmaankaan välttää, mutta jos edes suurinta osaa. Teillä on kyllä melkoinen reaktio noista korvista. Noinhan sen käytännössä juuri huomaa, kun vain osaa yhdistellä asioita.