Pallitonna

24.1. oli se päivä jolloin Sheriffit luopuivat osittain miehisyydestään. Jasulle oli varattu aika piilokivesten takia tehtävään kastraatioon jo aiemmin, mutta vanhemmat herrat aiheuttivat leikkaukseen pääsyn aivan itse. Herrat nimittäin menivät sen verran sekaisin naapuruston juoksuisista nartuista, että isäntäväelle riitti. Säälitti katsoa lumihangessa istuvaa Jimiä tai sisällä kiljuvaa Jonea. Eikä kieltämättä naurattanut luopua omista, jo muutoinkin lyhyeksi jäävistä, yöunista koirien takia. Olisi ollut kohtuutonta leikata vain Jasu, vaikkakin terveyden takia se olisikin ollut aivan tarpeeksi perusteltua.

Pelkäsin Jasun leikkausta aika paljon, edellinen yö meni murehtiessa ja ajatellessa entäs, jos kaverille sattuu jotain. Tai josko siitä löytyy jotain muutakin. Lokakuussa me käytiin Jasun kanssa eläinlääkärillä kysymässä josko Jasun sisälle pissimiset ja kohtuuttoman pienen kakat olivat jonkin sairauden aiheuttamia juttuja. Silloin kaverilla todettiin suurentunut eturauhanen joka aiheuttaa virtsarakossa painetta eikä välttämättä tyhjenny kunnolla. Samoin nauhamainen kakka viittasi samaan ongelmaan. Tuosta sisälle merkkailusta tietysti olemme stressanneet jo lähes vuoden, sillä olemme pitäneet sitä käytökseen liittyvänä ongelmana. Koviltakaan rangaistuksilta ei ole Jasua säästelty, sillä parketit on pilalla jo osittain. Itku kurkussa on monet pissit puhdistettu ja saatuamme diagnoosin ymmärsimme koiraamme paremmin. Lisäksi lopetimme omat syytöksemme, emme ole sen huonompia koiranomistajia kuin aiemminkaan. Lokakuussa Jasu sai myös tardak-pistoksen, mutta emme huomanneet sen aiheuttaneen suurtakaan hyötyä. 


Jonen kohdalla pelkäsin puolestani rauhoittamista. Eläinlääkärimme onneksi on tottunut tähän rimpuilevaan potilaaseen ja niinpä pistos tuikattiin Jonen takajalkaan, vaikka koira huusi ja puntuili sylissäni. Muutaman minuutin jälkeen Jone jo torkahtikin syliini. Kumma kuinka koira muuttuu painavaksi ja elottomaksi hetkessä. Jonen kohdalla nukkuminen otti kieltämättä koville, sillä ei ole pitkä aika siitä, kun mietin elääkö koira elämää jonka se ansaitsee. Täytyy kuitenkin nyt todeta, että kyllä elää. Herra on niin hyvässä kunnossa, että koko hoitohenkilöstö ihmetteli Jonen täydellistä ihoa. Täytyykin kirjoittaa vähän myöhemmin siedätyksestä. Jone on perinyt isältään tuon tyttöjen perään haikailun, vaikka ei se todellakaan ole niin paha ollut ikinä. Se vaan on huutanut sisällä ja jättänyt syömättä usean päivän eväät. Luultavasti kastraatio vaikuttaa myönteisesti tuohon allergian hillitsemiseen ja toivottavasti se rauhoittaa herraa muutoinkin, turhista jutuista ei tarvitsisi aina repiä pelihousuja. Toisaalta Jonen sukua tuntien hirmuisen rauhallista sohvaperunaa siitä ei täysin ikinä saa. 


Jimin leikkausta mietin pisimpään, sillä se täyttää jo kuitenkin kuusi vuotta keväällä. Eläinlääkäri kuitenkin vakuutteli, että höyry jäisi pois ainakin osittain. Jimi nimittäin on ollut tosi helppo uros; se pitää puolensa, mutta ei haasta riitaa. Juoksuaikojen tullessa se on aiheuttanut hermojen kiristymistä ainoastaan sillä ettei ole tullut sisälle vaan on istunut pihalla säässä kuin säässä korvattomana. Toivon kyllä Jimin hiukan rauhoittuvan vetämisen ja poukkoilun suhteen tuon kastraation ansiosta. 


Leikkaus oli siis torstaina ja koko päivähän siellä meni, mutta hoito oli hyvää ja aiheutimme hiukan hilpeyttä tällä joukkokastraatiolla. Jokaista herraa valmisteltiin noin 30 minuuttia ennen leikkausta ja olin jokaisessa toimenpiteessä mukana. Luotin kyllä avustajiin sekä eläinlääkäriin, mutta tahdoin olla mukana. Silloin kun edellinen koira oli leikkauksessa niin uutta kaveria jo valmisteltiin. Herrat saivat onneksi olla yksin heräämössä ja sielläkin tietysti olin läsnä. Olin hommannut Kikan seurakseni sekä kantamaan rennot koirat. Nostoapua olisin varmaan saanut eläinlääkärin toimestakin, mutta kotona ei kukaan olisi ollutkaan apuna.

Herääminen tapahtui jokaisella omassa tahdissaan. Jone oli kohtalaisen virkeä jo heti tullessaan leikkaussalista. Sille oli tärkeätä, että olin läsnä. Kaveri ei tahtonut pitää silmiään kiinni kuullessaan vieraita ääniä, niinpä se piti silitellä aina uneen. Jasu puolestaan nukkui tyytyväisenä, mutta herätessään säikähti päähän laitettua tötteröä niin, että pissit ja kakat tulivat tuplaten alle. Se oli kieltämättä aika säikäyttävä kokemus, mutta onneksi siitä selvittiin. Jimi nukkui aika levollisesti ja heti heräillessään aloitti vinkumisen. 


Lähdimme klinikalta vielä herrojen ollessa tokkuraisia ja ilta menikin nukkuessa sekä valittaessa. Jasulle annoin illalla Tramal-kipulääkettä viisi tippaa, sillä se oli todella kipeä nostaessa. Kipulääke kuitenkin aiheutti sellaisen reaktion ettei lääkettä tehnyt mieli toiste antaa. Suusta rupesi tulemaan vaahtoa ja koira meni ihan sekaisin, istui elottomana sumentunein silmin. 

Illalla Jone ja Jimi tahtoivat jo hiukan ruokaa ja niinpä ne söivät nakkeja. Jasulle työnsin ainoastaan vettä ruiskulla, sillä se ei tahtonut syödä mitään. Yöksi teimme olohuoneeseen patjoista pedin ja niinpä minä nukuin kaikkien keskellä. Jimi valitti ja vaikeroi, Jone töni tötterö päässään lähes koko yön minua ja Jasu oli aivan eloton. Seuraavana päivänä onneksi minua jo katsoi kolme virkeätä silmäparia ja tiesin meidän selvinneen pahimmasta. 

Kävimme eilen pienellä lenkillä, mutta se vei kaikkien voimat, joten tänään käymme vielä pienemmän lenkin. Eikä kukaan edes tahdo ulos. Ruoka maistuu hyvin, tikit ovat saaneet olla aika rauhassa ja tötteröitä on pidetty mahdollisimman vähän päässä. Ainoastaan silloin kun herrat jäävät täysin ilman vartiointia, mutta ne hetket on karsittu minimiin, onneksi on äitiysloma :) Jimistä ei enää juurikaan huomaa kipuilua ja se söi ainoastaan yhden Norocarpin perjantaina. Jone puolestaan nuolee haavaa eniten ja muutoinkin on kärttysä, mutta kipulääkkeitä se ei ole suuhunsa laittanut, vaikka tarjottu on. Jasun haavat ovat isoja ja se nukkuu mielellään sen minkä pystyy. Jasu söi Norocarpia kolmena päivänä ja Clamovet antibiottikuuri on meneillään vielä jonkun aikaa. 

Julmaltahan temppu tuntui ja kieltämättä nuo rahat olisi voinut käyttää johonkin muuhunkin, mutta täytyy toivoa tuon tuovan helpotusta herrojen elämään. Lisäksi ajankohta oli mielestäni paras, kaikki kerralla veljeyden takia, ennen vauvan syntymää etteivät yhdistä näitä kahta asiaa toisiinsa ja toivo terveemmistä uroskoirista. Mitään kehäkettuja nämä eivät kuitenkaan ole ja näyttelytulosten pitäisi riittää käyttöpuolen kokeisiin sekä jopa valiotumiseen asti, elleivät sitten muuta sääntöjä. Joka tapauksessa me jatkamme paranemistamme.

22 kommenttia:

28. tammikuuta 2013 klo 10.29 Hanne kirjoitti...

Oivoi, muistan ikuisesti oman koirani kastraation aikoinaan. Ensimmäisenä päivänä kastraation jälkeen kaduin operaatiota jo syvästi, niin riepu tuo koira oli, kivulias ja säälittävä. Mutta jo toisena päivänä oli kuin ei mitään, paitsi, että tikkien takia oli vartioitava. Viikon päästä koira oli oma iloinen itsensä.
Nyt teillä on sitten periaatteessa kolme "tyttöä", jotka itse kokevat ja tietävät kuitenkin olevansa poikia. Kastraattina meidän Hessu tuli hyvin toimeen kaikkien urosten kanssa, ei suinkaan omilla ansioillaan, vaan muut urokset eivät ryhtyneet hänen kanssaan rähisemään, vaan kunnioittivat Hessua kuin narttua.
Aika mielenkiintoista, kuinka erilailla kolme samanrotuista kokee kastraation, toinen pääsee helpommalla kuin toinen. Stressitaso ainakin laskee, niin koirilla kuin isäntäväelläkin. Onnellisia aikoja toivotellen. ♥

28. tammikuuta 2013 klo 10.58 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

HooPee: Kiitos, kieltämättä tuntui todella pahalta nähdä se kipu silmistä ja ihan vain suureksi osaksi omaa julmuuttani. Toisaalta toivon todella saavan meidän enemmän apua projektista ja nyt ainakin kaikki ovat kerralla kipeitä. Malttavat kaikki parannella itseään rauhassa. Olen tavannut leikattuja uroksia ja osa on tosiaankin muuttunut lähinnä lapaseksi, mutta onneksi näillä on tuota luonnetta, niin jää vähän jäljellekin :) Toisilla taas vauhtia tuntuu tulleen lisää. Saa nähdä kuinka meidän käy, toivottavasti parhaimmalla mahdollisimmalla tapaa.

28. tammikuuta 2013 klo 11.52 Arttu kirjoitti...

Melkoinen joukko-operaatio, mutta onpa sitten kerralla ohi, eikä kukaan tunne olevansa alistuneemmassa asemassa kipujensa vuoksi.
Olen miettinyt Artun leikkaamista, välillä luulen ettei se ole tarpeen, sitten taas jollakin lähistöllä alkaa juoksut ja menetän hermoni, kun lenkit on yhtä tempoilua ja pissan syömistä...

Pikaista paranemista koko porukalle! Ja hienoa, että Jone on saanut hienon hipiän, odotan mielenkiinnolla siedätyspostaustasi.

28. tammikuuta 2013 klo 13.52 MM kirjoitti...

Paljon tsemppiä pojille uuteen identiteettiin! :D

Ne ensimmäiset pari päivää leikkauksen jälkeen ovat ihan hirveitä. Ainakin Roope oli ihan sekaisin. Hyvä että osasi kävellä. Tuli kyllä mietittyä, että oliko se leikkaus vaivan arvoista.

Kyllähän se koiran leikkaaminen on aina vähän julmaa, mutta operaatiosta aiheutuva kipu on kuitenkin ohimenevää, mutta siitä toivottavasti aiheutuvat hyödyt ovat pysyvät.

28. tammikuuta 2013 klo 14.56 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mai: Sitä ne ihmetteli eläinlääkärillä, että miksi ihmeessä te kaikki kerralla operoitte, mutta sitten itsekin keksivät sen hoituvan samalla vaivalla kaikkien kohdalla. Lisäksi laumajärjestyskin muuttuu ja muokkautuu nyt tai sitten se pysyy ennallaan. Kahinoitahan ei onneksi ennen ole ollut, joten toivon ettei niitä nytkään tulisi.

Meillä oli joka kevät ja syksy samaa vatulointia kastraation suhteen. Muut ajat meni hyvin, mutta sitten tuo poukkoilu sai hermot kireällä. Tosin mitään pahoja oireita ei kenelläkään ollut, sillä viime talvenakin kaikki olisivat päässeet tyttöjen perään hyppäämällä aidan yli.

Herrat kiittävät toivotuksista ja tuo siedätyksestä kertova juttu on tuloillaan. Ollaan säästelty sen tekemistä, koska omasta mielestämme myös pieni karvaton alue tulisi olla yhtenäinen. Eläinlääkärin reaktio kuitenkin paljasti meidän onnistuneen operaatiossamme niin hyvin ettei siellä varmaan kukaan ollut uskonut noin hyvin.

28. tammikuuta 2013 klo 15.06 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Potilaat kiittävät. Kipu on onneksi pysynyt hyvin kurissa, mutta väsymys on tullut tilalle. Lenkit ovat olemattomia ulkoilman haisteluita, mutta silti unta riittää. Toisaalta ihan hyvä, että malttavat olla hötkyilemättä. Varsinkin Jasun toivoisi nukkuvan mahdollisimman paljon. Molemmat kivekset onneksi löytyi vatsaontelosta ja nyt toivottavasti alkaa terveempi tulevaisuus.

Hyötyjä mekin tässä odotellaan, mutta samalla pitäisi pystyä olemaan realistinen, tuskin Jimin vetäminen pelkällä leikkauksella kuitenkaan korjautuu tai tuskin Jone oppii olemaan välittämättä vieraista koirista jatkossakaan. Täytyy toivoa kuitenkin parasta.

28. tammikuuta 2013 klo 15.55 Maria kirjoitti...

Samanlainen huoli se oli meilläki Elmerin kohdalla, mutta hyvin meni loppujen lopuksi. Elmeri ainaki rauhottui eikä ole nyt reilun vuoden jälkeen levottomuutta. Jos tippanen narttu kulkenu eessä niin sitten voi vielä vetoa tulla, mutta muuten ei. Lönkyttelee menemään ja viihtyisi ulkona vaan kahtelemassa maailman menoa. Palliton elämä on myös tuonut lämpö hakuisuuden: mitä lämpimämpi nukkumispaikka niin sen parempi :)

On varmasti ollu urkkaa, mutta kerrastahan on ohi kaikkien kohdalta. Paranemisia sinne! :)

28. tammikuuta 2013 klo 17.30 Marja-Leena kirjoitti...

Eikös se ole vähän niin, että kun on kolme musketööriä, niin yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Vai mites se nyt menikään. Varmaan ihan hyvä ratkaisu leikata kaikki samanaikaisesti. Eniten taisi kirpaista emännän lompsaa. Mulla oli aina toiveena, että teetän Ossilla jonkun kanssa pennut ja minä kökkiäinen en ole saanut sitä edes näyttelyyn ikinä. No ehkä me nyt jokunen vuosi kestetään tässä vielä, kun Ossi-herra täyttää jo kymmenen ja juoksuiset nartut ovat niin vähissä näillä kulmilla, että ulvonnat ovat aika vähäisiä. Sitäpaitsi Ossi ei onneksi ulvo öisin. Tainnut siinäkin se ikä tehdä tehtävänsä:) No teillä on jännät paikat, jos kerran olet äikkärillä jo. Vauva syntyy siis ihan piakkoin... Terveisiä M-L ja Ossi.

28. tammikuuta 2013 klo 17.43 Anonyymi kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen postaus, mielenkiinnolla luin koko jutun. Kyllä on taas todettava että koirat ovat kaikki erilaisia, niinkuin ihmisetkin. Olisin varmaan muuten tehnyt samoin, eli leikkauttanut kaikki kerralla.

Hienoa että siedätyshoitokin on tehonnut.

28. tammikuuta 2013 klo 20.09 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Toipilaat kiittävät. Tuo Elmerin tarinahan kuulostaa hyvältä, ehkä meilläkin on sitten mahdollisuus. En tiedä johtuuko tämä paranemisesta vai mistä, mutta herrat tahtovat hirmuisesti läheisyyttä. Istuvat sylissä eivätkä päästä näkyvistään. Tuli kerralla kolme mammanpoikaa...

28. tammikuuta 2013 klo 20.16 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Niinhän se on, kaikessa hyvässä ja pahassa sellainen veljeys ja tasa-arvo meidän taloudessa. Meidän herroja on kyselty isäksi, mutta en ole tahtonut leikkiin ryhtyä. Kenneleissäkin pyörii jo pentuja ilman kotia. Nyt on hyvä kieltäytyäkin :)

Ossilla on varmaan ikä tehnyt jo tehtävänsä, mutta toisaalta hyvä niin. Ei tarvitse rasittaa enää senioria.

Pienokaisen h-hetkeen on alle kuukausi, mikäli se pitää aikataulusta kiinni ;)

28. tammikuuta 2013 klo 20.26 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Mukava kuulla jutun olleen mielenkiintoinen. Tuntuu ettei näissä meidänkoirissa ole mitään muuta samaa kuin rotu, niin erilaisia ne ovat. Toisaalta siinä on ehkä salaisuus yhteiselon sujuvuuteen. Tuo leikkaaminen kerralla on ainakin vielä ollut toimiva ratkaisu. Jasun osuus yritetään saada vakuutusyhtiöltä ja Jonen osuuden isäntä on lupautunut maksamaan. Kieltämättä kyllähän tuo maksuhetkellä hiukan kirpaisi...Hyvä ettei tarvinnut tukeutua credit vaihtoehtoon.

28. tammikuuta 2013 klo 21.12 mondica kirjoitti...

Meillä Ronja sai muutama vuosi sitten tramalia kotiin kyynpureman seurauksena.

Apteekista sitä hakiessa apteekkari kysyi, että oletko aivan varma tästä tramalista, tämä on maustettu piparmintulla. Vastaukseks sanoin vaan, että en minä tiiä, sitä meille määrättiin.

Noh, 5ml ruuttaan laitoin 5 tippaa tramalia ja loput vettä. Ja Ronjan suu oli aivan vaahdossa, se "napsutteki" suutaan ja vaahtoa lenti ympäriinsä. Pari kertaa alkupäivinä sitä annoin ja sit jätettiin poies. En tiiä johtuko kovasta lääkkeestä vai piparmintusta, joka tosiaan oli tosi vahvan makuinen! Saatika koiran herkkään suuhun.

oliko teillä maustettua vai maustamatonta?

29. tammikuuta 2013 klo 8.36 Aikku kirjoitti...

Ollia olisi tuskin kastroitu ilman napatyräleikkausta, mutta lääkärin ehdottaessa tuplaoperaatiota ei minun juuri tarvinnut asiaa miettiä. Kastraation myötä vanhenevan herran mahdolliset kivesvaivat jäävät kokematta. Kastraatiohaava parani nopeasti, mutta napatyrähaavan paraneminen kesti vähän kauemmin. Mm. tikkejä jäi sulamatta ja tämä aiheutti lievää tulehdusreaktiota.

Kastraation vaikutuksista voisi oikeastaan kirjoitella omaan blogiin, mutta eipä noita vaikutuksia sittemmin kovin paljon ilmaantunut.

29. tammikuuta 2013 klo 16.46 Raisa+Funi+Dana kirjoitti...



Kuulostaa tuo sisälle pissailu todella tutulta, nimittäin edellinen mäyrisurokseni teki sitä samaa. ei se ihan kokonaan pallien postoon loppunut (ja vanhuus toi tullessaan uudet vaivat) mutta kyllä se hieman herraa rauhoitti. Merkittävä apu oli se, että analirauhasvaivat loppuivat kokonaan!

Pikaista paranemista teille! :)

29. tammikuuta 2013 klo 17.23 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Maustettua, enpäs tiennyt edes vaatia maustamatonta. Luultavasti tuo jää kyllä käyttämättä taloudessamme, reaktio oli aivan kamala. Toisaalta eihän sitä koskaan tiedä mihin vaivaan sitä jatkossa vielä tarttee. Ajattelin jo yhessä vaiheessa käyttää sitä tuleviin synnytyskipuihin, mutta tuntui olevan kiellettyä. Tuolla vaan pääsisi toisiin maailmoihin.

29. tammikuuta 2013 klo 17.34 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Ai niin Ollilla oli tuplaoperointi, toisaalta mitä vähemmän tarvitsee nukutusta sen parempihan se on. Ei ole elimistölle mitenkään hyväksi kuitenkaan viedä taju pois väkisin. Meilläkin on tietty tuo tikkien poisto edessä ja osittain se pitää itse tehdäkin, siinä sitä saattaa taas hikipisara tipahtaa.

Mukava kuulla ettei Ollin perusluonne juuri muuttunut kastraation vuoksi, sillä sitä mekään emme tahdo. Muutama ärsyttävä juttu voisi jäädä pois, mutta muutoin herrat on parhaimmat koirat meille.

29. tammikuuta 2013 klo 18.51 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Potilaat kiittävät! Pahinta tuossa merkkailussa oli juurikin epätietoisuus mistä se johtuu. No se nyt ei vieläkään varmaksi selvinnyt. Toisekseen sitten tuo itsensä sekä koiran syyllistäminen on myös ollut inhottavaa. Toivottavasti ongelmavyyhti purkautuu nyt. Ja nyt on helppo ottaa sisäsiisteyskasvatus uudelleen Jasun kanssa käyttöön.

29. tammikuuta 2013 klo 23.39 Marja-Leena kirjoitti...

Tuosta Tramalista, että se on aika tärsky kipulääke, sisältää tramadolia. Minulle määrättiin sitä 100 kpl kun haettiin sopivaa kipulääkitystä tähän minun krooniseen kasvohermosärkyyn. Voin kertoa, etten ikinä ota, enkä omasta kokemuksestani suosittele. Toisaalta lääkkeiden sivuvaikutukset ovat kaikilla yksilöllisiä, mutta Tramal minulle aiheutti sellaisen huumaantuneen, täysin poissaolevan olotilan, jossa suurinpiirtein "näin pikku-ukkoja". Synnytykseen en ainakaan ottaisi. Ihan sen takia, että vaikka se synnyttäminen nyt vähän kirpaiseekin, niin se on kokemus joka on kiva kokea jotenkin selväpäisenä, sanoo yhden synnyttänyt...Terveisin M-L

31. tammikuuta 2013 klo 14.33 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Marja-Leena: Kolmiolääkehän tuo näytti olevan eikä ne ole ikinä minuun mitenkään kummasti vaikuttaneet. Tosin onneksi olen päässyt todella vähällä. Ehkä siis unohdan Tramalin synnytyskipujen viejänä, mukava olisi tajutakin tapahtumasta jotain :) Vaikkapa sitten se kipukin.

31. tammikuuta 2013 klo 19.17 Maria, mäyräkoirien ihminen kirjoitti...

Ensinnäkin: onnea odotukseen! :) Ja toiseksi, toipilaille tsemppiä ja hyviä vointeja! :)

Mielenkiinnolla luen aina noita kastraatiokokemuksia, vaikkei mitenkään ole meillä koko aihe tapetilla, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

Se on kyllä melkoinen opeatsuuni ollut kun kolme mäyriäistä on kerta heitolla viety pallinpoistoon, mutta just noin se varmasti kannattaakin tehdä. Niin varmaan meilläkin tehtäis.

1. helmikuuta 2013 klo 16.43 Sheriffit ja palvelusväki kirjoitti...

Kiitämme, niin paisuva mamma kuin paranevat mäykytkin.

Meillä tuo kastraatio tuli kaksi kertaa vuodessa ajankohtaiseksi, vaikka helppoja uroksia nämä ovatkin olleet, varsinkin kuuleman perusteella. Joukkokastraatio tosiaankin herätti hiukan hilpeyttä, mutta minusta tuntui sen vaan yhdistäneen näitä jo ennestään läheisiä kavereita. Asetellessani tötteröt päähän näyttivät kaikki yhtä surkeilta ja ottaessa pois oli taas kaikilla ilo ylimmillään. Heräämössäkin oli tutut ympärillä tukena, se oli vahvistava kokemus tässä laumassa.